De Belgische Leasingvereniging vzw ondertekent mee het Charter om het engagement voor het Belgisch ondernemerschap te versterken.

Op 14 mei heeft de financiële sector in samenwerking met de Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO's een evenement georganiseerd gewijd aan alternatieve financieringsvormen voor ondernemers. Bij deze gelegenheid ondertekende Febelfin en de BLV samen met verschillende spelers op het vlak van alternatieve financiering, een Charter om hun engagement voor het Belgisch ondernemerschap te versterken. Deze acties liggen in het verlengde van de rondetafelconferentie die werd georganiseerd door de Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO's rond het thema ‘Financiering van vrouwelijke ondernemers’.

Het persbericht hierover kan worden nagelezen in de volgende link.

Publicaties

IFRS uitgangspunten

Doorheen alle IAS standaarden zijn twee principes heilig : Het “substance over form” principe waakt erover dat de geest van de overeenkomsten...

Doorheen alle IAS standaarden zijn twee principes heilig :

Het “substance over form” principe waakt erover dat de geest van de overeenkomsten primeert boven de letter van de overeenkomst.

Het “fair value” principe verwijst naar het Angelsaksische model waarbij de realisatiewaarde primeert boven de historische waarde, die eerder in het continentale boekhoudmodel terug te vinden.

IAS 17

De standaard die de behandeling van leasingovereenkomst beschrijft is de IAS 17 norm. Deze norm beschrijft een dubbel model (Financiële Lease –...

De standaard die de behandeling van leasingovereenkomst beschrijft is de IAS 17 norm. Deze norm beschrijft een dubbel model (Financiële Lease – Operationele Lease) waarbij het onderscheid gebaseerd is op het al dan niet overdragen van de risico’s en voordelen verbonden aan de financiering. Aan de hand van acht criteria kan worden bepaald of een transactie ofwel een financiële ofwel een operationele lease is. Indien aan één van de criteria is voldaan spreekt men van een financiële lease.

De criteria zijn de volgende :

  • Is er een automatische eigendomsoverdracht naar de lessee op het einde van de lease periode
  • Is de optieprijs beduidend lager dan de marktwaarde
  • Dekt de lease periode het grootste deel van de economische levensduur van het actief
  • Is het geleasde actief dermate specifiek dat het alleen door die lessee kan ingezet worden
  • Draagt de lessee bij vroegtijdige stopzetting de verliezen
  • Draagt de lessee de resultaten van de wijziging in de reële waarde van het actief
  • Kan de lessee na de lease periode verder huren voor een beduidend lagere huurprijs
  • Is de actuele waarde van de lease betalingen groter of gelijk aan de reële waarde van het actief

Exposure draft dd 17 augustus 2010

Gezien het verschil in boekhoudkundige behandeling tussen IAS 17 en FASB 13 (norm van toepassing in de VS) voor wat betreft leasingtransacties,...

Gezien het verschil in boekhoudkundige behandeling tussen IAS 17 en FASB 13 (norm van toepassing in de VS) voor wat betreft leasingtransacties, heeft men getracht door middel van deze exposure draft een éénvormige norm uit te vaardigen. Deze exposure draft stelt een enkelvoudig model voor voor de lessee en een dubbel model, gebaseerd op de overdracht van risico’s en voordelen, voor de lessor. Onder andere gezien de asymmetrie kwamen er ongeveer 750 negatieve reacties binnen tijdens de publieke reactieperiode. Het model werd dan ook afgevoerd en gaf aanleiding tot het uitvaardigen van een Re – exposure draft.

Re - Exposure draft dd 16 mei 2013

Deze re-exposure draft stelt opnieuw een dubbel model voor zowel voor lessee als voor lessor. Dit dubbel model is gebaseerd op consumptie van het...

Deze re-exposure draft stelt opnieuw een dubbel model voor zowel voor lessee als voor lessor. Dit dubbel model is gebaseerd op consumptie van het onderliggende actief. Kortweg kan men stellen dat equipment lease, waarbij het actiefbestanddeel verbruikt wordt tijdens de lease periode, een andere boekhoudkundige behandeling krijgt dan real estate lease, zonder consumptie van het geleasde actief.

Ook hierop kwamen ongeveer 600 reacties, waarbij vooral het onduidelijke onderscheid met servicecontracten en de eraan verbonden activatie bij de lessee als voornaamste opmerkingen naar voor kwamen.

 

Laatste ontwikkelingen

Volgens de laatste gemeenschappelijke vergaderingen tussen de IASB en de FASB zou er opnieuw een onderscheid worden gemaakt tussen de IASB norm en de...

Volgens de laatste gemeenschappelijke vergaderingen tussen de IASB en de FASB zou er opnieuw een onderscheid worden gemaakt tussen de IASB norm en de FASB norm.

Op 13 januari 2016 publiceerde de IASB de nieuwe IAS 16-norm ter vervanging van de vroegere IAS 17-norm, voor de verwerking van leasecontracten.