Leasing werd in de tweede helft van de vijftiger jaren van de vorige eeuw op de Belgische markt geïntroduceerd. In 1961 werd de eerste Belgische leasingmaatschappij opgericht. Toch was het wachten op het Koninklijk Besluit nr. 55 van 10 november 1967 voor een eerste wetgevende tekst op dat vlak. Dit KB is nog steeds van toepassing en geeft aan leasing de wettelijke benaming ‘financieringshuur’. Het bepaalt de criteria waaraan leasingverrichtingen moeten beantwoorden en legt de erkenning door het Ministerie van Economische Zaken op teneinde deze activiteit te kunnen uitoefenen. De initiële vereisten tot erkenning als leasingmaatschappij werden beschreven in het Ministerieel Besluit van 23 februari 1968, hetwelk later werd vervangen door het Ministerieel Besluit van 20 september 2012. Bemerk dat zowel voor de activiteit van roerende leasing als voor deze van onroerende leasing een erkenning dient aangevraagd te worden. Sindsdien werd een waaier aan wetgevende teksten, koninklijke en ministeriële besluiten uitgevaardigd die de fiscaal-juridische spelregels vastleggen.
Algemene regelgeving betreffende leasing
- Koninklijk Besluit nr. 55 van 10 november 1967 tot regeling van het juridisch statuut der ondernemingen gespecialiseerd in financieringshuur.
- Ministerieel Besluit van 20 september 2012 tot bepaling van de voorwaarden tot erkenning van de ondernemingen gespecialiseerd in financieringshuur. De erkenning kan worden aangevraagd bij de FOD Economie. Meer informatie daarover vindt u op de website van de FOD Economie.
Niet-specifieke wetgeving van toepassing op leasing
- Wet van 20 juli 2020 ‘houdende diverse bepalingen tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van het terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten, die de 5de anti-witwasrichtlijn omzet in de Belgische wetgeving'. Klik hier voor de ‘Verklaring van de identificatie van de uiteindelijke begunstigden van vennootschappen’ en de ‘Verklaring van de identificatie van de uiteindelijke begunstigden van verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen’.
- Wet van 4 maart 2012 betreffende de Centrale voor kredieten aan Ondernemingen (“CKO II)”.
- Koninklijk Besluit betreffende de werking van het Centraal Aanspreekpunt bedoeld in artikel 33, §3 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992.
- Faillissementswet van 8 augustus 1997.
- Wet van 31 januari 2009 betreffende de continuïteit van de ondernemingen.
Raadpleging
Via de databank juridat: