Wat is onroerende leasing?
Onroerende leasing is een alternatieve investeringsvorm waarbij de leasinggever of lessor een bestaand of een op te richten gebouw verwerft, al dan niet samen met zakelijke rechten betreffende de grond, op vraag en volgens de instructies van een leasingnemer of lessee en vervolgens ter beschikking stelt van deze laatste mits het betalen van een periodieke huurvergoeding. Alleen gebouwen die voor bedrijfsdoeleinden bestemd zijn, komen voor leasing in aanmerking. Heel vaak gaat het om onroerend goed met een polyvalent karakter, zoals kantoren, winkels en industriële gebouwen.
Onroerende leasing richt zich tot (grotere) bedrijven die de gebouwen in het kader van hun beroepsactiviteit gebruiken. Ook actoren uit de publieke en sociale sector (overheden, ziekenhuizen,…) kunnen gebouwen leasen. Leasing aan privé personen is echter uitgesloten. De looptijd van een onroerende leasing is doorgaans 15 jaar, wat overeenkomt met de BTW herzieningsperiode. Looptijden langer dan 20 jaar zijn dan ook zeldzaam.
Waarom kiezen voor onroerende leasing?
-
Hoger percentage aan objectfinanciering
Het investeringsbedrag hoeft niet beperkt te worden tot de kosten van oprichting of aankoop (inclusief BTW), maar ook het ereloon van de architect en aansluitingskosten kunnen hierin opgenomen worden.
-
Minder waarborgen
Doorgaans moet u minder extra waarborgen geven, waardoor u aanzienlijk minder hypotheekkosten heeft.
-
Meer flexibiliteit
Onroerende leasing kan zowel on- als off- balance verlopen. In dit laatste geval boekt u de huurgelden in kosten en worden uw balansratio’s niet verzwaard.
Let wel, onroerende leasing vraagt een zekere juridische en boekhoudkundige kennis. Het is complexer dan een investeringskrediet en er zijn meerdere notariële aktes nodig; er dienen zakelijke rechten gevestigd te worden ten gunste van de leasingmaatschappij en de onroerende leasingverrichting vergt eveneens een notariële tussenkomst gezien haar looptijd langer is dan 9 jaar. Onroerende leasing voor kleine bedragen is dan ook minder aangewezen en de meeste leasingmaatschappijen hanteren als gevolg daarvan bepaalde minima.
Leasing van oude en nieuwe gebouwen en BTW
Bedrijven kunnen zowel oude als nieuwe* gebouwen leasen, al bestaat er een verschil tussen beide met betrekking tot de fiscaliteit (BTW). Een nieuw gebouw kan immers geleased worden onder (de) toepassing van BTW, waardoor bedrijven de BTW, die wordt aangerekend op de kosten van aankoop of oprichting, volledig kunnen recupereren. Hiervoor moet er echter aan een aantal strikte voorwaarden zoals bepaald in de wetgeving voldaan worden.
Is het voorwerp van leasing een oud gebouw, dan valt de verrichting niet onder het BTW-stelsel, maar onder de toepassing van de registratierechten. Opgelet, oude gebouwen die ingrijpende renovatiewerken ondergaan of een andere bestemming krijgen, kunnen voor BTW-doeleinden ook als nieuwe gebouwen worden beschouwd.
*Een gebouw wordt voor de BTW-reglementering aangemerkt als nieuw wanneer het gaat om een gebouw dat werd opgericht of verkregen met voldoening van de BTW tot uiterlijk 31 december van het tweede jaar volgend op het jaar van de eerste ingebruikneming of de eerste inbezitneming van dat gebouw.